Editörün SeçtiğiElektrik Dağıtımı

Tek Terimli ve Çift Terimli Tarife Nedir?

Elektrik aboneleri, faturalarını düşürmek için tarife ve sınıf araştırması yapmaktadır. Elektrik tüketimi yapan aboneler için tek terim ve çift terim olmak üzere iki tarife sınıfı vardır. Tek terimli nedir, çift terimli nedir konuyu detaylı inceleyelim.

Tek terimli tarife sınıfı:

Yalnızca dağıtım sisteminden çekilen veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi miktarı (kWh) üzerinden dağıtım bedeli uygulanması esasına dayalı tarife sınıfı tek terimli tarife sınıfıdır.

Aboneler tek terimli tarifede bir sözleşme gücü belirtmezler ve güç bedeli ödemezler. Güç aşımı da tek terimli tarifede söz konusu değildir. Ancak tek terimli tarife dağıtım bedeli çift terimliye göre daha yüksektir.

Çift terimli tarife sınıfı:

Elektrik dağıtım şebekesinden çekilen veya dağıtım şebekesine verilen elektrik enerjisi (kWh) üzerinden dağıtım bedeli ve ek olarak bağlantı anlaşmasında(sözleşmesi) belirtilen güç miktarı (kW) üzerinden güç bedeli alma ve bu gücün aşılması halinde aşılan kısım için ek güç aşım bedeli alan tarife sınıfı çift terimli tarife sınıfıdır.

Aboneler çift terimli tarifede bir sözleşme gücü belirtirler ve güç bedeli öderler. Belirttikleri sözleşme gücünden daha yüksek güç çekerlerse yani güç aşımı olursa güç aşım bedeli öderler. Tek terimliye göre avantajı çift terimli tarifede dağıtım bedelinin daha düşük olmasıdır.

Kimler çift terimli tarifeye geçebilir?

Darbeli yük çeken sanayi tesisleri, ark ocağı tesisleri mecburi olarak çift terimli tarife sınıfındadır. Diğer OG seviyesinden bağlı aboneler talep etmeleri halinde çift terimli tarife sınıfına geçebilirler. Ek olarak AG seviyesinden bağlı üretim santralleri veriş yönünde talep ederlerse çift terimli tarife sınıfına geçebilirler.

Çift Terimli Tarife Demandmetreli Sayaç Zorunluluğu

Çift terimli tarifede bağlantı/sözleşme gücü zorunlu olduğu için sayaçların da alış/veriş en yüksek çekilen/verilen gücü ölçmesi gerekmektedir. Bir fatura döneminde çekilen/verilen en yüksek güce demand demektedir. Çift terimli tarife kullanan aboneler demandmetreli sayaç kullanmak zorundadır.

Tarife Sınıfı Değişikliği

Tek terimli / çift terimli tarife sınıfı değişikliği yapmak isteyen abone bu talebini dağıtım şirketine yazılı olarak bildirir. Abone talebinin uygun bulunması halinde, yeni tarife sınıfına ilişkin sözleşme/ek sözleşme veya anlaşma/ek anlaşmanın imzalandığı tarihin içinde bulunduğu fatura döneminden sonraki fatura döneminden itibaren geçerli olmak üzere tarife sınıfı değiştirilir.

Güç ve Güç Değişikliği Hesabı

Sözleşme Gücü (Anlaşma Gücü): Tek terimli tarife sınıfında olan aboneler için kurulu gücün 0,6 katı, cos φ=1 alınarak hesaplanan bağlantı gücüdür. Çift terimli tarifende ise tabi abonelik için talep edilen güçtür.

Çift terimli tarife kullanan abone birbirini izleyen iki fatura döneminde sözleşme gücünün %10’unu aşarsa yeni güce göre sözleşme/ek anlaşma yapılmaktadır.

Çift terimli tarifede güç değişikliği talebinin yazılı olarak dağıtım şirketine yapılması gerekmektedir. Dağıtım şirketi uygun bulması halinde, talep edilen güce göre yapılacak sözleşme/ek anlaşma ile içinde bulunduğu dönemden sonraki fatura döneminde yeni güç dikkate alınarak faturalama yapılır. Mevcut fatura döneminde değişiklik yapılmaz sonraki ay değişiklik yansıtılır.

Aboneler bir yıl içinde en fazla 3 (üç) kez bağlantı/sözleşme gücü değişikliği yapabilir.

Tek Terimli-Çok Terimli Tarife Formülü ve Hesaplaması

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu