Elektrik

Yeni Enerji Sınıfları – Enerji Verimliliği Etiketi

Elektrik tüketiminin her geçen gün arttığı dünyamızda hem çevreyi korumak amacıyla hem de elektrik faturalarımızın düşmesi için enerji tasarrufuna dikkat etmemiz gerekir. Evlerimizde , işyerlerimizde kullandığımız cihazların yeni enerji verimliliği etiketi bulunmaktadır.

Buzdolabında, çamaşır makinesinde ve diğer cihazların üzerinde yazan A, B, C, D, E ve G sınıfı yeni enerji sınıfları ne anlama gelmektedir detaylı inceleyelim.

Yeni Enerji Verimliliği Etiketleri – Yeni Enerji Sınıfları

Avrupa’da yapılan değişikle birlikte Türkiye’de de Mart 2021’den itibaren geçerli olmak üzere yeni enerji verimliliği etiketlerine geçiş yapıldı.

Buzdolabı, derin dondurucular, çamaşır makinesi, kurutmalı çamaşır makinesi, bulaşık makineleri, televizyon, ekranlar ve diğer cihazlarda kullanılan A+, A++, A+++ enerji sınıflandırması yerine yeni enerji sınıflandırma sistemi olan A, B, C, D, E, F ve G enerji sınıfları kullanılmaya başlandı.

Yeni Enerji Sınıfları

Yeni enerji etiketleri A,B,C,D,E,F ve G sınıfı olarak sıralanıyor. A sınıfı en verimli olurken G sınıfı en verimsiz sınıf oluyor.

Yapılan değişikle birlikte tüketicilerin bilgilenmesi için enerji verimliliği etiketlerine QR kodlar da eklendi. Ürün üzerindeki QR kodu okutan tüketiciler ürün hakkında detaylı bilgi edinebiliyor.

1) Qr Kod

2) Enerji Verimliliği Sınıfı

3) 100 Çevrim Enerji Tüketimi

4) Ortalama Su Tüketimi

5) Tam Yük Yıkama Süresi

6) Tam Yük Kapasite

7) Sıkma Verimliliği Sınıfı

8) Ses Seviyesi (dB) ve Ses Sınıfı

Enerji Verimliliği Etiketi Hesaplaması

Enerji verimliliği etiketlerinde yalnız harfler değil hesaplama yöntemleri de değişmiş durumdadır. Eski enerji verimliliği etiketleriyle yeni enerji verimliliği etiketleri arasında bir bağ bulunmamaktadır, çünkü hesaplama yöntemi de değişmiştir.

Yeni enerji etiketlerinde bulaşık, çamaşır ve kurutmalı çamaşır makinelerinin yıllık enerji tüketim bilgileri değil 100 döngüde tükettiği enerji değerleri belirtiliyor. Televizyon ve ekranlarda ise 1000 saatteki enerji tüketimi yazılıyor.

Gürültü Ses Sınıflandırması ( A’dan D’ye)

Yeni enerji verimliliği etiketlerinde ek olarak ses seviyesi sınıflandırması da bulunuyor. Gürültü, ses sınıflandırılması A (En sessiz) ile D arasında değişiyor.

Enerji Verimlilik Endeksi Nedir?

Enerji sınıfları, Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak belirlenmiş bir referans değerine göre sıralanır. Bu değer, Enerji Verimlilik Endeksi ya da kısaca EEI olarak isimlendirilir. Endeks, pompanın güç girişinin önceden tanımlanmış bir referans akım kaynağının ne kadar altında olduğunu belirtir. Endeks değeri ne kadar düşükse, cihaz o kadar az enerji kullanır.

Güncel Enerji Etiketi Sınıfları

  • A Enerji Sınıfı ne demek?
    En yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfına A enerji sınıfı denir. Bu etikete sahip cihazların enerji verimlilik endeksleri, 41’e eşit veya altındadır. Ev ve iş yerlerinde A sınıfı enerji etiketine sahip cihazlar kullanmayı tercih ederek ciddi oranda tasarruf yapabilirsiniz.
  • B Enerji Sınıfı ne demek?
    İndex değeri 51 ile 41 arasında olan cihazlara B enerji sınıfı cihaz denir. A sınıfından sonra en verimli enerji tüketimi sağlayan enerji sınıfıdır.
  • C Enerji Sınıfı ne demek?
    En yüksek enerji verimlilik indexi 64 olan orta düzeyde enerji verimliliği sağlayan cihazlara C enerji sınıfı denir.
  • D Enerji Sınıfı ne demek?
    Enerji verimlilik indexi 80 ve altında olan tüketimi yüksek cihazlara D enerji sınıfı denir. D sınıfı ve altı sınıflar enerji verimliliğinde kötü performansa sahip olduğu için tercih edilmemelidir.
  • E Enerji Sınıfı ne demek?
    İndex değeri 100 ve altında olan düşük enerji verimliliği sağlayan enerji sınıfına E enerji sınıfı denir. Bu sınıftan yer alan cihazların enerji tüketimi yüksektir.
  • F Enerji Sınıfı ne demek?
    Oldukça düşük verimliliğe sahip, index değeri 125’e kadar çıkabilen cihazlara F enerji sınıfı denir. Enerji verimliliğini önemseyen ve elektrik tasarrufu yapmak isteyen kişiler F sınıfından uzak durmalıdır.
  • G Enerji Sınıfı ne demek?
    İndeks değeri 125’in üzerinde olan enerji verimliliği en düşük enerji sınıfına G enerji sınıfı denir. Bu enerji sınıfı etiketine sahip elektrikli cihazların harcadığı enerji, elektrik faturalarını oldukça olumsuz yönde etkiler.

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu