Elektrik Mühendisliği

Elektrik Mühendisi’nden Tavsiyeler

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş bir elektrik mühendisinin tavsiyelerini paylaşarak hem tercih yapacak hem de bölümde okuyan öğrenciler için kafalardaki soru işaretlerini bir nebze de olsa çözüme kavuşturmak istedim. Öğrencilik hayatı, nasıl çalışılması gerektiği ve hepsi bu yazıda.

tavsiyeOkulu 1 dönem uzatmak, kendini kasmadan öğrenciliğin tadını çıkarmak durumlarına kişinin maddi imkanı ve yaşam koşullarına göre bakmak lazım. Sınavlar olmadan maddi durumun da iyiyse öğrenciliğin tadını çıkarmak tabi ki güzeldir. Çünkü dışarıdan bakıldığında çalışmadan gezebilecek ve toplum tarafından sırıtmayacak hayatlardan biri öğrencilik hayatıdır . Aksi halde aa mezun olmuş hala iş bulamamış gezip tozuyor diye imaj çizebilirsin.

Tabi eğer ekonomik koşulların gezmeye tozmaya müsait değilse, yapacağın tek iş okulu bir an önce bitirmek ve iş hayatına ilk adımı atma evresine girmek.

Okul hayatında not ortalaması ve derslerin kasılmasıyla ilgili tavsiyelerime gelince, aklınızda akademisyenlik yoksa dersleri geçmek yeterlidir. Fazlada kasmanıza gerek yok ki benim 3. sınıf sonu ortalama 3.40 iken son sene kasmadan bitirerek 3,00 a düşürdüm ve hiçbir faydası olmadı diplomada not ortalaması yazmıyor. Anlayacağınız not ortalaması akademisyenlik hayaliniz yoksa çokta önemli bir şey değildir. Kasmanın pek bir anlamı yok çünkü iş ararken işverenlerin önemsediği ilk 3 şey;

1-Referans, 2-İş tecrübesi , 3-Mezun olunan okul

Erkek mezun adaylarla ilgili tavsiyem; Okulu bitirdiğinizde karşınıza iş aramak , askere gitmek ya da yatmak diye 3 seçeneğiniz var.

Ekonomik anlamda çalışmaya ihtiyacınız yoksa bir sure dinlenebilirsiniz. Eğer ki ihtiyacınız varsa, iş arayacaksanız ilk olarak sizi Türkiye ye bağlayacak bir şey yoksa yurtdışında iş aramak olsun. Nedenine gelince yeni mezun bir mühendis Türkiye şartlarında iyi bir ücretle başlama şansı düşüktür. Hem ilk işte iyi bir maaşım olsun hem bu süreçte tecrübeleneyim hem de 3 sene sonunda 1000 (bin) Euro ya bedelli askerliğimi yapayım demeniz daha mantıklı. Tabi ki güvenli ülkelere gitmek kaydıyla.

Yok ben Türkiye de çalışacağım derseniz iş bulabileceğiniz ilk sırada ki şehir İstanbul Diğer şehirlerde daha düşük. İstanbul da kalabilecek kendi eviniz yoksa ilk yıllar maaşınız iyileşene kadar pek te rahat etmeyeceksiniz. Yeni mezun maaşı ortalama 2000 t l ile 3500 t l arasında olur. 3000 t l ye başlangıç yeni mühendis için iyi bence. Yurtdışı maaşları da dediğim sayıların Euro veya Dolar şeklindedir.

Bayanlar için kendi görüşüm, kpss ile devlet memuru olmak ,akademisyen olmak ya da kurumsal bir özel şirkette ofis personeli olarak çalışmak. Kurumsal şirkette ofis personeli olarak çalışmak için autocad, ofis programları gibi programlara hakim olmanızda fayda var. (Erkeklerde bilmeli)Çünkü bayanlar için şantiyecilik hayatı vb işlerin yorucu ve yıpratıcı olduğunu düşünüyorum.

Öğrencilik hayatınız boyunca yapmanızı tavsiye edebileceğim bazı şeyler; öğrenciliğinizin tadını çıkararak kendinizi kasmadan okulu zamanında bitirmeniz. Derslerden öğrenebileceğiniz ve iş hayatınızda kullanacağınız bilgiler sınırlıdır. Öğrenciyken Proje okumayı öğrenin proje elinize verildiğinde sudan çıkmış balık gibi durmayın. Proje çizebilmeyi öğrenin.Elektrikle ilgili malzemeleri tanıyın teknik bilgileri vs araştırın. Elektrik iç tesisat yönetmenliği gibi bazı yönetmenlikleri okuyun bilgi edinin. EMO ile ara ara irtibat kurun iletişiminizi koparmayın iş arama konusunda yardımcı olabilirler. Her işe atlamayın, seçici davranın tabi acil ihtiyacınız varsa paraya çalışın çalışırken de daha iyi iş arayın. (Not: Çok iş değiştirmek iyi değil cv de olumsuz izlenim yaratabilir.) Kısacası iş hayatınıza atılırken zekice, akıllıca ve ağzı iyi laf yapan derler ya o modele bürünüp kurtlar sofrasında kendinize yer edinmeye çalışın. Pasif durup iş hayatına bir an önce başlama korkusuyla işe başlamayı ertelemek ,gezip tozmak , kendi kaybınıza neden olacaktır. ( xfelcitax ,yildizz.com )

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu