Elektrik Mühendisliği

Elektrik Mühendisi ile Elektrik-Elektronik Mühendisi Arasındaki Farklar

Ülkemizde eğitim sisteminden kaynaklanan durumlar nedeniyle üniversiteler arasında bölüm isimleri ve ders işleyişleri  farklılık gösterebiliyor. Özellikle üniversiteye hazırlanan ve tercih yapacak öğrencilerin bu farklı bölüm isimleri kafalarını karıştırabiliyor.

elektrik-muhendisi

Dünya’da elektrik ve elektronik ile ilgili tüm konuları hedef alan mühendisliğin tek bir ismi varken ülkemizde maalesef tek bir adlandırma söz konusu değildir. Örneğin, Dünya’da elektrik ve elektronik ile ilgili mühendisliğin genel adı Elektrik Mühendisliği’dir. Buna rağmen ülkemizde bu konuları kapsayan birden fazla adlandırma vardır. Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bunlardan sadece bir kaçıdır. Şimdi hangi okullarda hangi isimlerle eğitim veriliyor bir onlara bakalım.

  • Boğaziçi Üniversitesi’nde bu konuları kapsayan tek bir bölüm vardır ve ismi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’dir.
  • ODTÜ’de bu konularda eğitim veren tek bir bölüm vardır ve adı Elektrik-Elektronik Mühendisliği’dir.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bu konularda eğitim veren 2 bölüm vardır. Bunlar: Elektrik Mühendisliği ve Elektronik  Haberleşme Mühendisliği’dir.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bu konuları kapsayan iki bölüm vardır. Bunlar: Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği’dir.

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için yukarıda 4 üniversitenin bölümlerini örnek olarak verdim şimdi farklarına bakalım.

Elektrik Mühendisi ile Elektrik-Elektronik Mühendisi Farkları

Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversiteler Elektrik ile Elektronik konularını ayırmayarak tek bir isimde eğitim vermektedir. Buna rağmen İTÜ ve  YTÜ gibi  üniversiteler elektrik ile elektroniği birbirinden ayırarak 2 bölüm ile eğitim vermektedir.

Öğrenciler Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nin tüm bunları kapsadığını düşünerek hepsinden iyi olduğunu düşünmektedir. Fakat bu görüş tamamen yanlıştır. Çünkü bir işi Elektrik Mühendisi yapabilirken Elektrik-Elektronik Mühendisi yapamayabilir.

Bu iki bölümün ders içerikleri ilk 2 yıl çok benzerdir. Ancak 3. ve 4. sınıfa geçildiğinde dersler farklılaşmaya başlar.

  • Elektrik Mühendisliği bölümünde daha çok güç ve elektrik üzerine dersler verilir. Enerji üretimi, iletimi, dağıtımı, elektrik makinaları, alçak gerilim, orta gerilim, yüksek gerilim bu bölümün konularıdır.
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde daha çok elektronik ağırlıklı dersler verilir. Alçak gerilim dersleri genelde seçmeli derslerdir ve alıp almamak öğrencinin tercihine bırakılmıştır. Çoğu üniversitenin bu bölümünde orta gerilim ve yüksek gerilim dersleri verilmez.
  • Bu iki bölüm arasındaki en büyük fark imza yetkisidir. Elektrik Mühendisleri bölümlerini bitirmelerinin ardından alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim projelerine imza atma yetkisine sahiptir. Buna rağmen Elektrik-Elektronik Mühendislerinin ise bu tür projelere imza atabilmeleri için mezun olduktan sonra elektrik tesisleri, yüksek gerilim tekniği, elektrik makinaları derslerini ek olarak almaları gerekir.

Kısaca konuyu toparlamak gerekirse Elektrik Mühendisleri daha çok elektrik alanında , Elektrik-Elektronik Mühendisleri ise daha çok elektronik alanında eğitim alır. Bu eğitim ayrılıkları ve imza yetkisi iki bölümün mezunlarını birbirinden ayıran en önemli özelliklerdir.

Site içerisinde Elektrik Mühendisliği hakkında daha çok bilgi bulabilirsiniz.

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. KTÜ’de bahsettiğiniz Yüksek Gerilim Tekniği ve Elektrik Makinaları dersi zorunlu olarak verilmektedir.

    Not: KTÜ’de Elektrik – Elektronik Mühendisliği bölümü bulunmakta.

  2. Peki üstad bu elektronik mühendisliği puanları elektriğe göre neden daha yüksek yüksek olmasının getirisi nedir ?

    1. Çok fark yok aslında. Farkın bir kısmı kontenjanlardan kaynaklanıyor. Bir üniversitede 200 elektrik mühendisliği kontenjanı varsa 100 elektronik haberleşme kontenjanı oluyor genelde. Ayrıca elektrik mühendisliği okunması zor dersleri çok ve ağır. Fakat elektronik ve haberleşme okunması daha kolay bölüm. Elektrik’ten elektronik haberleşmeye geçen arkadaşlarımız da mevcut zorluktan dolayı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu