Elektrik Mühendisliği

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Bilgi

Tercih zamanı yaklaşıyor. Bu nedenle bu yıl tercih yapacak öğrencilere katkı sağlamak amacıyla benim de okuduğum YTÜ Elektrik Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vermek istedim. Öncelikle puan ve kontenjanlardan bahsedelim.

ytu-elektrik-muhendisligi

YTÜ Elektrik Mühendisliği Taban Puanı

Yıldız’da Elektrik Mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin LYS sınavlarından yeterli bir puan alarak belli bir sıralama yakalaması gerekiyor. Bu puan ve sıralamalar her yıl sınavın zorluğuna göre ve çeşitli sebeplerle değişebiliyor. Ancak geçtiğimiz yılın taban puanına ve sıralamasına bakmak tercih döneminde bize az çok fikir verecektir. 2015 yılında YTÜ Elektrik Mühendisliği 139 kontenjan açmış. Okula son giren öğrenci ise 406,41987 puan ve 28.300 başarı sırası ile okula kayıt yaptırmış. Yani Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Taban Puanı 2015 yılı için 406,41987 olmuş. Bu yılda puan ve sıralama aşağı yukarı böyle olacaktır. Tercih yapacak adayların buna dikkat etmesi yararınadır.

YTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Nerede?

Üniversitenin Davutpaşa ve Yıldız(Beşiktaş) olmak üzere 2 büyük kampüsü bulunuyor. Elektrik Mühendisliği bölümü Davutpaşa Kampüsü içerisinde Elektrik-Elektronik Fakültesi’nde yer alıyor. Fakülte 2012 yılında yapıldı, bu nedenle yeni ve daha modern. Kampüse gelecek olursak; Davutpaşa Kampüsü eskiden bir kışlaydı. Fakat 2002 yılında askeri özelliği sonlandırılarak üniversiteye tahsis edildi. İstanbul Esenler’de bulunan kampüste Kimya-Metalurji, Yabancı Diller, Eğitim, Sanat ve Tasarım, İktisadi ve İdari Bilimler,Fen-Edebiyat ve Elektrik Elektronik Fakülteleri yer alıyor. Davutpaşa Kampüsü sürekli gelişen bir yapıya sahip. Kampüsün en sosyal bölümü Orta Bahçe. Üniversiteliler dersten sonra vakitlerini çimlere uzanarak Orta Bahçe’de geçiriyor. Neredeyse her fakültenin içinde bir kafeterya var. Fakat bunun yanında yemekhanede ve kampüsün diğer noktalarında da kafeler bulunmakta. Davutpaşa Kampüsü’ne ulaşım çok kolay. Öğrenciler metro aracılığıyla İstanbul’un diğer noktalarına kolayca ulaşabiliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Hazırlık Eğitimi

Elektrik Mühendisliği bölümü üniversitede %30 İngilizce olarak sunuluyor. Bu nedenle üniversite, öğrencilerinin belirli bir düzeyde İngilizce bilmesini istiyor. Okula kayıt yaptıranlar için Eylül ayında İngilizce Yeterlilik Sınavı(İYS) yapılıyor. Bu sınav öğrencilerin seviyesini ölçerek hazırlık eğitiminden muaf olup olmamasını belirliyor. Sınavda test şeklinde grammer, reading ve listening soruları bulunuyor. Ayrıca öğrencilerden 250 kelimelik bir essay(kompozisyon) yazmaları isteniyor. Writing diye adlandırılan kompozisyon bölümünde öğrencilere bir konu veriliyor ve bu konuyu açıklamaları isteniyor. İYS’den geçebilmek için 100 üzerinden 60 puan almak gerekiyor. 60 puan öğrenciler 1.sınıftan başlarken, bu puanın altında kalan öğrenciler 1 sene Yabancı Diller Fakültesi’nde İngilizce hazırlık eğitimi görüyor.

Kulüpler İle Kendini Geliştirmek Mümkün!

Okulda bir çok kulüp mevcut. Özellikle IEEE,  YTU ROK gibi kulüpler elektrik mühendisleri alanında birçok proje geliştiriyor ve etkinlik düzenliyor.

YTÜ’de Okumak Avantajlı!

Bir teknik üniversite olmanın yanı sıra Yıldız gerçekten kaliteli bir üniversite. Öğrenciler stajlarında ve daha sonrasında iş için çok zorlanmıyor. Şirketler YTÜ mezunlarına gerçekten önem veriyor.

Elektrik Mühendisliği hakkında çeşitli yazılarımı okuyabilirsiniz:

Sorularınızı bu yazı altında yorum yaparak sorabilirsiniz, en kısa sürede cevaplarım.

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhaba Mesut. Bilgilendirici blog yazın için teşekkür ederim. YTU EM hazırlık programı dersler hakkında biraz daha detay verebilir misin ? Mesela dersler kaçta başlayıp kaçta biter ? Devam zorunluluğu var mı ? Akşam dersleri seçilebilir mi (varsa )?

    Ayrıca merak ettiğim 1 konu daha mevcut. İnternette yüzeyel bir araştırma yaptığımda YTU EM de ikinci öğretim derslerinin olduğunu gördüm. 2016 girişli bir öğrencinin hazırlıktan sonra ikinci öğretim derslerini seçebilme durumu nedir ? YTU Em programının tercih listelerinde yanlış hatırlamıyorsam ikinci öğretimi yok. Ama buna rağmen ikinci öğretim dersleri mevcut mu? Bu bölümü kazanan biri ikinci öğretim derslerinden faydalanabilir mi?

    1. Öncelikle okulumuza hoşgeldiniz. Okul başlamadan önce (Bu sene 1 eylulde yapilacak) Ingilizce Yeterlilik Sınavı(IYS) yapılır. Bu sınavdan 100 üzerinden 60 puan alanlar hazırlığı atlar ve birinci sınıftan başlar. Bu sınavdan 40-50 civarı alanlar A kurunda hazırlık okurlar. A kuru olanlar öğleden sonra 1 ile 5 saatleri arasında ders görürler ve cuma günü de A kuruna tatildir. Bu sınavdan 30 civarı puan alanlar B kurunda hazırlık okurlar. B kuruda öğlen 1 ile 5 arası ve haftada 5 gün ders görür. Bu sınavdan düşük puan alanlar C kurunda hazırlık okurlar. C kuru sabah 9 ile öğlen 1 arası haftada 5 gün ders görür. Kurlar sınavdan alınan puana göre belirlenir ve kur seçme şansı yoktur. ( Kurların puan aralığı değişebilmektedir.) Hazırlıkta %80 devam zorunluluğu vardır. Bu da bir dönemde 13-14 gün falan demektir. Elektrik mühendisliğinde ikinci öğretim geçtiğimiz yıllarda kaldırıldı. Şuan sadece mevcut öğrenciler okuyor. Ayrıca hazırlık okuyan öğrenci başka hiçbir ders alamaz yani sadece hazırlık derslerini görür, üstten ders alma imkanı yoktur.

      1. Teşekkürler. Kritik 1 bilgi bu yazdıkların. Hazırlık süreci hakkında bilgisi olmayan benim gibi meraklılar için açıklayıcı kaynak niteliğinde.

  2. Ben üniversiteye hazırlanıyorum. Elektrik mühendisliği / fizik tedavi ve rehabilitasyon arasında kararsızım yardımcı olurmusunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu