Elektrik Haberleri

Malatya, Güneş Enerjisi’nden Elektriği Seçti!

Güneş enerjisinden elektrik üretimi ülkemizde yaygınlaşmaya devam ediyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısına kurduğu Güneş Santrali’nde Şubat ayı içerisinde elektrik üretimine başlayacak.

malatya-trambus-gunes-santrali

Malatya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de ilk kez toplu ulaşımda elektrik enerjisiyle çalışan trambüsleri seçmişti. Büyükşehir Belediyesi bu kez trambüslerin bakımı için yaptırdığı alanın çatısını güneş panelleriyle kaplayarak doğayı kirletmeden, çevreci elektrik üreten Güneş Santralini kurdu. 2015 yılında başlanan 3 bin metrekarelik fotovoltaik panel kapasitesine sahip Güneş Santrali bitme aşamasına geldi. Şubat ayı içerisinde hizmete açılması planlanan Güneş Santrali’nin yılda ortalama 454 bin kwh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor. Üretilen bu elektrik enerjisi trambüs bakım istasyonunda kullanılacak ve artan enerji de trambüs hattına verilecek.

Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısında alüminyum konstrüksiyon ve profil montajlarının yapıldığı, kablolama ve panel montajları işlemlerinin ise devam ettiği belirtilerek, ocak ayı sonu itibariyle montaj işlemlerinin bitmesinin amaçlandığı söylendi. Montaj işlemlerinin bitirilmesinin ardından TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Güneş Santrali’nin geçici kabulünün yapılarak, şubat ayı içerisinde elektrik üretimine başlanacağı açıklandı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi bu santralin dışında Şehir Mezarlığı bölgesine yeni bir Güneş Santrali yapılacağını da duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Kayseri Melikgazi Belediyesi’nin Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ne yaptıkları yeni kapalı pazar yerinin üstünü güneş panelleriyle kaplayarak güneş enerjisi santrali kurduğunu yazmıştım. Ülkemizde belediyelerin bu tür santrallere önem vermesi gerçekten takdir edilmelidir.

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Nükleer enerji vb.tehlikeli enerji kaynaklarının yaygın olduğu su zamanlarda malatya gibi güzide ilin güneş enerjisini kullanması diğer illerimizede örnek olmasını isterim çok örnek bir davranış olmuş temiz enerji temiz çevre:)

  2. “Türkiye’de ilk kez toplu ulaşımda elektrik enerjisiyle çalışan trambüsleri seçmişti. “Gerçekten tebrik ederim böyle bir uygulama çok yararlı olacaktır türkiyede ilk olmasıda ayrıca bir önem taşımakta zaten önemli olan bu bilincin kazanılması inşallah devamı gelir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu