Elektrik Mühendisliği

Elektrik Mühendisi Nasıl Olunur?

Kazancı, çalışma koşulları ve piyasada elektrik mühendisi ihtiyacının çok fazla olması nedeniyle günümüzün popüler mesleklerinden biri de elektrik mühendisliğidir. Elektrik mühendisleri elektrik enerjisinin üretiminden başlayarak iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve alternatif akımda çalışan yüksek güçlü cihazların (elektrik makinaları, güç transformatörleri vb.) tasarımı, geliştirilmesi, korunması, denetimi, güvenliği,işletilmesi ve yüksek akım konularına kadar elektrik ile ilgili birçok konuyla ilgilenir.

elektrik-muhendisi-nasil-olunur

Peki elektrik mühendisi nasıl olunur? Elektrik mühendisi olmak isteyen kişilerin her şeyden önce lise eğitimini tamamlamış olması gerekir. Lise eğitimini tamamlayan kişiler ardından üniversiteye giriş sınavlarına girmelidir. (Günümüzde YGS-LYS) Bu sınavlarda matematik ve fizik sorularının çoğunu yapmalı ve yeterli puanı almalıdır. Yeterli puanı alan öğrenciler üniversitelerin Elektrik Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazanırlar.

Elektrik Mühendisliği bölümü ülkemizde yalnızca 4 üniversitede verilmektedir. Bu üniversiteler en yüksek puandan en düşük puan sıralamasına göre İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ), Kocaeli Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’dir. Üniversitelere giriş puanları için Elektrik Mühendisliği Taban Puanları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Üniversitelerin elektrik mühendisliği bölümüne girdikten sonra elektrik mühendisi olabilmek için eğitim hayatınızda çeşitli stajlar ve çalışmalar yapmak zorundasınız. Eğer üniversiteyi tamamlayarak elektrik mühendisi diplomasını aldıysanız sizin için son bir adım kalıyor.  Artık bir elektrik mühendisi oldunuz ancak Türkiye’de çalışabilmek için Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)’na kayıt yaptırmanız gerekiyor. Tüm bu işlemlerden sonra artık kamu veya özel sektörde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Elektrik Mühendisliği hakkında daha bir çok bilgiyi sitede bulabilirsiniz.

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. ben meslek lisesinde okuyorum elektirik ve eloktronik alanı beyaz eşya dalındayım bende elektirik veya elektronik mühendisi olabilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu